Georgisk ex-minister: ”Carl Bildt är korrupt”

Publicerad 2014-09-10

Aftonbladet avslöjar hemliga överföringar till Kreab

Carl Bildt värvade georgiska regeringen som kund åt pr-byrån Kreab och har därefter stöttat president Micheil Saakasjvili politiskt.

Nu kan Aftonbladet avslöja att överföringar på sammanlagt 20 miljoner kronor gjordes från regimen till Kreab – under bara ett år.

– Bildt är korrupt, säger Georgi Chaindrava, ex-minister i Saakasjviliregeringen.

Som Aftonbladet tidigare berättat slöt moderatknutna pr-byrån Kreab kontrakt med Saakasjviliregimen 2006. Ansvarig för värvningen var dåvarande ordförande för Kreab, Carl Bildt.

– Han hade goda kontakter där då han var ordförande för Kreab, sa Kreabs Brysselchef Karl Isaksson till Aftonbladet 2012.

Kreabs roll var enligt Isaksson att hjälpa den georgiska regimen med kontakter med politiker och media, att regimens "historia skulle berättas i media på ett sätt som var bra".

Tidigare topphemliga

Kort efter värvningen blev Bildt utrikesminister i Alliansregeringen och hoppade av Kreabstyrelsen. I november slöts kontraktet.

Aftonbladet kan nu avslöja dokument som hemligstämplades av president Saakasjvili som "topphemliga".

Det handlar om fjorton överföringar på sammanlagt 4,5 miljoner georgiska lari, motsvarande drygt 18 miljoner kronor, från georgiska regeringen till Kreab från december 2006 till december 2007.

Transfereringarna är undertecknade av dåvarande georgiska premiärministern Zurab Nugaideli och går via belgiska ING Bank till Georg Danell, dåvarande Brysselchef vid Kreab.

Ett brev från Danell till premiärministern 2008 visar också att Kreab enligt kontraktet skulle betalas ett fast månatligt belopp på 1 miljon kronor och därutöver tilläggsbelopp för "speciella projekt".

Ett sådant var uppdrag under januari och februari 2008 – under det valfuskanklagade presidentvalet. Enligt brevet skulle också månadssumman öka.

Förtätade relationer

Efter 2006 ökade Sveriges och Georgiens diplomatiska relationer. Utöver privata, inofficiella besök, har Bildt som utrikesminister gjort fjorton officiella besök i den lilla republiken.

Bildt har också flitigt stöttat Micheil Saakasjvili. Efter att svenske ambassadören Hans-Gunnar Adén rapporterat om misstänkt valfusk 2008 skickades han hem. Bildt bloggade "Resultatet av valet går inte att sätta i fråga". Senare rapporterade internationella valobservatörer i enighet med Adén, att oegentligheter skett under valet.

Georgi Chaindrava var riksdagsledamot och under två omgångar minister i Georgiens regering, senast konfliktlösningsminister under president Micheil Saakasjvili 2008.

Sedan avhoppet senare samma år har Chaindrava vänt sig emot Saakasjviliregimen.

Hävdar: "Bildt är korrupt"

Chaindrava berättar för Aftonbladet att han hörde talas om kontraktet med Kreab och att mutor var vardag inom statsadministrationen.

– Det här är en enorm summa för en liten, fattig republik som Georgien. Det är större än något jag sett tidigare, mycket mer än vad de amerikanska lobbyorganisationerna fick under en femårsperiod.

– Med den summan måste man ställa sig frågan vad det var Saakasjviliregeringen egentligen betalade för. Vilket jobb Kreab gjorde?

Khaindrava tar upp att Bildt hela tiden utåt internationellt "hållit Saakasjvili om ryggen", och uttalat sig mot att det skulle ha varit valfusk 2008, trots att internationella övervakare larmat.

– Jag tror verkligen och hävdar faktiskt att Carl Bildt varit engagerad i politisk korruption, då han varit i Micheil Saakasjvilis ficka hela tiden, och jag tror att detta skett delvis genom att säkra ett lukrativt, hemligt avtal mellan Kreab och georgiska regeringen.

Bildt förnekar värvningen

Bildt svarar på Aftonbladets frågor via mejl:

Vad gjorde att du kunde värva Georgien som kund åt Kreab 2006?
– Det gjorde jag inte. Har inte haft några samtal med Georgien eller Kreab om detta alls.

Kreabs Georg Danell betalades minst 18 miljoner mellan december 2006 och december 2007 från georgiska regeringen, enligt nyläckta dokument. Det är en summa som överstiger det regimen betalat de amerikanska pr-byråerna under en femårsperiod. Varför ansågs just Kreabs uppdrag så värdefullt från georgiskt håll?
– Det får du fråga dem om. Jag vet ingenting om detta eftersom jag ju inte  hade någonting att göra med Kreab under den period det handlar om. Utgår från att ni kan få besked om ni frågar Kreab.

Du har stöttat Saakasjvili på din blogg, bland annat när du skrev att resultatet av presidentvalet 2008 inte gick att "sätta ifråga". Adén fick via statssekreteraren höra att du var missnöjd med hans rapportering om misstänkt valfusk. Senare rapporterade internationella observatörer om valfusk. Varför ville du framhålla att valresultatet inte gick att ifrågasätta?
– Det jag sade var faktiskt vad de internationella valobservatörerna också kom fram till. Valet var förvisso inte perfekt, men det är en annan sak. Och det där med Adén var en helt annan historia.

Ex-minister Georgi Chaindrava hävdar nu att du är politiskt korrupt, att du varit "i Saakasjvilis ficka hela tiden" och att korruptionen delvis skett genom att säkra "ett lukrativt kontrakt mellan Kreab och georgiska regeringen".
Vad säger du om det?
– Redan kommenterat i sak. Han tillhörde den delvis militanta oppositionen mot Saakhasvili och det tillhör väl möjligen saken. Hans ilska började med att jag liksom bland andra EU officiellt och USA kritiserade regeringen där för att man nu använder rättssystemet mot den före detta presidenten. Det ledde till olika utfall mot bland andra mig.
– Möjligen kan väl tilläggas att officiella företrädare för Georgien direkt till mig beklagat en del av dessa uttalanden.

Kreab: "Allt gick inte till oss"

Georg Danell, senior partner på Kreab Gavin Andersson, var Brysselchef för Kreab 2006. Danell liksom Isaksson motsäger Carl Bildts egen beskrivning om att Bildt inte alls deltagit i värvningen av Georgien:

– Vi jobbar ju internationellt. Det är klart Bildt var med i det arbetet på den tiden, i den position han hade. Han är ett namn. Han var ju styrelseordförande hos oss, men han var inte med i finalen, för då hade han lämnat oss, då han gick in i regeringen.

Danell uppger först att uppgifterna om transfereringar på 2 miljoner euro inte stämmer.

– Siffran är fel.

När han sedan konfronteras med dokumenten hävdar han att alla pengar inte gick till Kreab.

– Vi hade i uppdrag att ge det vidare till andra entreprenörer, andra konsulter utanför vår firma. Du frågade oss vad vi hade fått, och det är inte det beloppet, det är avsevärt mindre.

Men transfereringarna är ju ställda till dig?

– Till Kreab. Och sen fördelar vi ut till övriga som ingick i gruppen av konsulter som hjälpte till, och som Georgien ville ha.

Vilka de övriga är vill Danell inte säga.

– Det behöver jag inte uppge till dig.

"Korruptionsanklagelser absurda"

Varför transfererade de inte pengarna direkt till de andra uppdragstagarna?

– För att det är enklare för dem att ha en.

Kan du förstå att frågor om korruption ställs?

– Nej, det är absurt. Detta var ett stort projekt under en kort tid, det var många inblandade, och en stat som kund. Det finns absolut ingen grund för detta, och Carl Bildt deltog inte i några förhandlingar. Han fanns inte ens kvar i vårt företag.

En del av ert uppdrag var att underlätta i politiska kontakter. Bildt jobbade ju på politisk nivå samtidigt.

– Han jobbade inte alls parallellt. Han gick in i regeringen och lämnade oss. Han deltog aldrig i förhandlingar med någon kund. Han ingick aldrig i någon linjeorganisation, hade aldrig något projektansvar.

Presidenten åtalad

I juli i år åtalades Georgiens tidigare president Micheil Saakasjvili för att ha "överstigit sina myndighetsbefogenheter" vid flera tillfällen: under demonstrationerna mot korruption inom regimen som våldsamt slogs ned i huvudstaden 2007, polisräden och nedstängandet av en tv-station som sände uttalanden av oppositionsledare.

Han misstänks också för valfusk i presidentvalet 2008.