1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

В селото на салафитите

Щефан Ошват15 февруари 2016

Смятат го за истинска крепост на салафизма - босненското село Горна Маока. Там се веят знамена на ИД, а много от местните вече са заминали на джихад в Сирия и в Ирак. Щефан Ошват посети невзрачното планинско селце.

https://p.dw.com/p/1HvUR
Снимка: Reuters/D. Ruvic

Горна Маока е сгушено в планините селце в Североизточна Босна. Овце пасат кротко по пасищата, с които е осеяна хълмистата местност. Овца - това е и цената, която искат жителите на селото, за да разговарят с нас.

Босненските власти открай време подозират, че в това село идеологията на "Ислямска държава" (ИД) среща широко одобрение. Нещо повече дори: много местни младежи вече са заминали да се бият на страната на джихадистите.

Едис Боснич е нещо като говорител на живеещите в селото около 200 души. 35-годишният мъж се държи учтиво, но не крие, че е възхитен от идеята на ислямистите за създаване на световен халифат - една държава за всички мюсюлмани, в която хората, изповядващи исляма, най-сетне щели да живеят безгрижно. И в която всеки щял да има паспорт, в който ще пише, че вярва в Аллах и в пророка Мохамед.

"Тук не зачитаме законите"

Боснич си е пуснал дълга брада и носи молитвена шапчица на главата си. В Туитър е последовател на радикални салафити. Например на Абу Мутана, който набира кадри за "Ислямска държава". Привърженик е също на ислямисткия "Фронт Ал-Нусра", който е част от Ал Кайда и се сражава в Сирия.

Много журналисти разказват, че са виждали в селото да се развяват знамена на "Ислямска държава", а полицията на няколко пъти е извършвала обиски. Когато преди четири години жител на Горна Маока стреля по американското посолство в Сараево, в селото бяха извършени няколко ареста. Едис Боснич, който също попада за кратко в затвора, признава, че Горна Маока живее в паралелен свят: "Тук не зачитаме законите, не ги уважаваме, не ги приемаме. Нито в главите си, нито в сърцата си. Защо ли? Защото беше несправедливо да ни хвърлят в затвора", казва 35-годишният мъж.

Около 200 босненци се бият в Сирия и в Ирак. Сред тях и хора от Горна Маока. Следите стигат чак до салафитските среди във Виена, например до радикалния проповедник Ебу Тейма, срещу когото в Грац се води съдебен процес. Мийо Кресич, заместник-министър по въпросите на вътрешната сигурност, признава:

"Очевидно сме подценили някои опасни развития. Защото броят на хората, които с действията си нарушават конституцията, е нараснал междувременно многократно. Това са все хора, които предпочитат да живеят по законите на шериата, вместо в една демократична държава", казва зам.-министърът.

IS-Flagge in Gornja Maoca, Bosnien
Знамена на "Ислямска държава" в Горна МаокаСнимка: Ruben Neugebauer

"Ислям без граници"

Село Горна Маока и известно далеч извън пределите на Босна. Салафитите в Германия също знаят за него и междувременно са започнали да събират дарения за жителите му. Едис Боснич, който си мечтае за ислям без граници, вече крои планове за бъдещето:

"Когато един ден Босна влезе в ЕС, това ще ни отвори много нови врати. Тогава бихме могли да развиваме дейността си и на други места. И бихме могли да предадем нашия прекрасен ислям и на германците", казва мъжът.

В самата Босна вече се наблюдава пълзяща ислямизация, а централна роля в този процес играят саудитските петродолари. С пари от Саудитска Арабия е построена най-голямата босненска джамия. Със саудитски средства бяха издигнати и два огромни мола, в които има помещения за молитва, а продажбата на алкохол е забранена.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата

Покажи още теми