1. Перейти до змісту
  2. Перейти до головного меню
  3. Перейти до інших проєктів DW

Шульц: Референдум в Угорщині - небезпечна гра

Дмитро Губенко
2 жовтня 2016 р.

Глава Європарламенту не виключив економічних наслідків для країн-отримувачів фінансової допомоги ЄС, які не проявляють солідарність в умовах міграційної кризи.

https://p.dw.com/p/2QoOp
Frankreich EU- Parlament Martin Schulz
Голова Європарламенту Мартін ШульцФото: Reuters/V. Kessler

Голова Європейського парламенту Мартін Шульц розкритикував референдум в Угорщині про розподіл біженців всередині ЄС, який відбувається у неділю, 2 жовтня. "Згідно з домовленостями, Угорщина повинна прийняти тільки близько 1300 біженців. Проводити з цього питання референдум - це небезпечна гра", - заявив Мартін Шульц в інтерв'ю газетам німецької видавничої групи Funke-Mediengruppe. На його думку, прем'єр-міністр Віктор Орбан, котрий ініціював плебісцит, "ставить під питання правомірність європейського законодавства".

Шульц не виключив фінансових наслідків для тих країн ЄС, які не проявляють солідарності в умовах міграційної кризи. "Якщо деякі країни-отримувачі (фінансової допомоги ЄС - Ред.) вважають, що мають право на солідарність щодо себе, то це, безперечно, обговорюватиметься при перевірці фінансового планування ЄС", - заявив глава Європарламенту. Разом з тим він висловився протии пропозиції виключити Угорщину з ЄС, з якою раніше виступив глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн, котрий звинуватив Будапешт в ігноруванні основних європейських цінностей.

Восени 2015 року країни ЄС ухвалили рішення про розподіл відповідно до визначених квот біженців, які перебувають в Греції та Італії, що найбільш уражені міграційною кризою. 2 жовтня в Угорщині проходить референдум про доцільність цього рішення. Напередодні єврокомісар з питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос заявив, що плебісцит в Угорщині відносно європейської політики щодо біженців не матиме жодного впливу на зобов'язання цієї країни прийняти шукачів притулку в рамках програми перерозподілу біженців.

 

Пропустити розділ Більше за темою

Більше за темою