1. Перейти до змісту
  2. Перейти до головного меню
  3. Перейти до інших проєктів DW

Посол України: Берлін "занадто дружньо" ставиться до Москви

Наталія Мехед11 березня 2016 р.

Андрій Мельник виступив з критикою на адресу німецького уряду щодо позиції із втілення мінських угод. На його думку, на Україну - як слабшу сторону у переговорах -зараз намагаються "перекласти вину".

https://p.dw.com/p/1IBR1
Посол України в Німеччині Андрій Мельник
Посол України в Німеччині Андрій МельникФото: Botschaft der Ukraine in der Bundesrepublik Deutschland

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закидає уряду в Берліні "занадто дружній до Росії курс". Щодо буксування реалізації мінських домовленостей "вину нині намагаються перекласти на Україну", заявив він у розмові з агенцією dpa, текст якої опублікований у п'ятницю, 11 березня. На запитання, чи домагається Берлін прихильності від Росії, посол відповів: "У будь-якому разі".

Також Мельник закидає німецькому уряду, що той надсилає Москві "неправильні сигнали". "Ці сигнали примирення з Берліна сприймаються як слабкість. Це не розглядається як поступка чи переговірна тактика", - переконаний дипломат. Мельник вважає, що для президента Росії нині важливо повернутись у клуб "Велика вісімка". "Це для Путіна, можливо, більш важливо, ніж зняття санкцій", - сказав український посол і застеріг G7 від ухвалення рішення про повернення Росії до міжнародного клубу урядів високорозвинених країн світу.

Щодо тиску Берліна на Україну у позиції в переговорах з реалізації мінських домовленостей Мельник наголосив: "Звичайно, завжди легше - кидати виклик слабшій стороні. І німці та французи із задоволенням це роблять". Посол України в Німеччині додав: "На даний момент відбувається змагання: хто є тим, хто щось не виконав? І зараз ми перебуваємо в цій ролі більше, ніж росіяни. Саме це є тим, що українці сприймають як несправедливе".

Посол також застеріг від провалу мінських домовленостей. За його словами, нині шанси на їх успіх досі лишаються вищими, ніж 50 відсотків. Попри урядову кризу в Україні, він вважає можливим ухвалити закон про вибори, щоб провести голосування на Донбасі ще до початку літа. Умовою для цього Мельник називає роботу спостережної місіє ОБСЄ, яка гарантує безпеку виборів. Водночас Мельник виступив із критикою Німеччини, яка нині головує в ОБСЄ. "Немає відчуття, що Німеччина цього справді хоче", - наголосив дипломат.

Пропустити розділ Більше за темою

Більше за темою