1. Перейти до змісту
  2. Перейти до головного меню
  3. Перейти до інших проєктів DW

Каті Пірі: "Впевнена, що угоду з Україною підтримають"

Інтерв'ю провів Дмитро Каневський21 березня 2016 р.

Інтерв'ю DW з представницею групи Альянсу прогресивних соціалістів та демократів у Європарламенті, нідерландською депутаткою Каті Пірі про настрої незадовго до референдуму щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

https://p.dw.com/p/1IFxn
Каті Пірі
Каті ПіріФото: picture-alliance/Anadolu Agency/D. Aydemir

DW: Пані Пірі, не секрет, що медійна картинка в Нідерландах виглядає не дуже сприятливо для України. Трагедія МH-17, скандал із викраденими картинами, до того ж постійні кадри війни на Сході. Чи може це мати негативний вплив на результат прийдешнього референдуму?

Каті Пірі: Так, кадри, які в останні два роки приходять з України, - це кадри воєнних дій. І хоча здається, що це десь дуже далеко, ми бачимо, що війна повернулася на європейський континент. І звичайно, збиття літака MH-17, яке стало прямим наслідком цих воєнних дій, дуже вразило нідерландців. Думаю, що більшість із них ніколи не бували в Україні у відпустці або у справах. Те саме стосується й громадян інших країн Європи. Тому люди покладаються на ці кадри. На жаль, багато хто не цікавиться цієї темою, тому й не знає, що насправді спричинило цю війну. А причина, звісно, не в тому, що український уряд прагнув укласти Угоду про асоціацію з ЄС.

Якщо референдум все ж завершиться негативним результатом, який сигнал це надішле Україні?

Я та всі мої однопартійці, як і більшість у парламенті Нідерландів, підтримали цю Угоду. І саме з причини, що український народ повинен мати право самостійно вершити свою долю. Про вступ до ЄС не йдеться (і це зрозуміло як українцям, так і європейцям). Саме тому, гадаю, ми можемо виграти цей референдум, якщо можна буде переконати нідерландців, що про розширення ЄС не йдеться. Навіть противники цієї Угоди визнають, що вона не має стосунку до розширення. То чому ж не допомогти країні з реформами? Вони, як ми знаємо, дуже необхідні, адже в Україні досі суттєво поширена корупція. Ми ж хочемо бачити стабільних і демократичних сусідів. А Україна, звичайно, є дуже важливим сусідом.

Які політичні сили у Нідерландах агітують підтримати Угоду, а хто виступає проти?

Проти переважно євроскептики, зокрема, партія Геерта Вілдерса, а також соціалісти. Всі інші провідні політичні сили підтримують цю Угоду та агітують за неї. Багато хто зауважить, що кампанія з референдуму зараз млява. Але навіть на виборах до Європарламенту "гаряче" стає ближче до дня волевиявлення. Тому очікую, що справжні баталії розгорнуться за два тижні до голосування. До того ж, багато виборців ще не знають, чи підуть вони голосувати. І я б очікувала, що наш уряд і, особливо, міністр закордонних справ, які, звичайно, дуже підтримують Угоду з Україною, активно підключаться до цієї кампанії.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, а днями і колишній президент Європейської Ради Герман ван Ромпей застерегли нідерландців від провалу референдуму щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Як ці застереження сприйняли у суспільстві?

У підсумку йдеться про національне рішення. Рішення про те, чи схвалювати урядові Угоду про асоціацію з Україною. Тому не дуже корисно, коли європейські посадовці озвучують різноманітні катастрофічні сценарії. Люди не люблять, коли їм погрожують. Тому в Нідерландах ефект від цього контрпродуктивний. Люди кажуть, що, мовляв, "знову нам Брюссель малює катастрофи", як це вже було на останньому референдумі щодо Лісабонської угоди. І тоді людей лякали: "якщо не проголосуєте "за", то світло згасне". І що ж? Нідерландці проголосували "проти", і світло не згасло. Думаю, що треба серйозно сприймати нідерландських виборців. Звичайно, що вони мають бути поінформованими про можливі наслідки, але не слід їм погрожувати. Я підтримую цю Угоду і досі впевнена, що її підтримають на референдумі 6 квітня. Але якщо проголосують проти, треба буде сприйняти це серйозно. Наслідком стане те, що Нідерланди не будуть частиною Угоди про асоціацію України з ЄС. Але поки є час, я переконую людей іти голосувати та підтримати цю угоду.

Українські ЗМІ писали про те, що Росія намагається через медіа вплинути на формування громадської думки у Нідерландах перед референдумом. А Ви помітили якусь російську активність?

Ні, я з цим не погоджуюсь. На відміну від інших країн, де вони можуть фінансувати різні кампанії або ж громадські організації або навіть фінансувати певні репортажі у медіа, в Нідерландах я цього не бачу. Інша справа, що ті, хто агітує проти Угоди з Україною, послуговуються практично тим же набором аргументів, що й Москва. Прямого зв'язку в тому, що стосується фінансування, я не бачу. Але зв'язок є в тому, що вони черпають натхнення. Соціалісти, які мають, я б сказала, дуже спотворені уявлення і про Україну і про Росію теж, так само як і партія Геерта Вілдерса, який у Європарламенті входить до однієї групи з Марін Ле Пен. А вони, як ми знаємо, мають дуже близькі і теплі стосунки з Володимиром Путіним. І фінансові зв'язки там теж присутні. Тому я не кажу, що зв'язок між цими речами відсутній повністю, але не можна стверджувати, що Росія фінансує в Нідерландах кампанію проти Угоди з Україною. Це було б неправдою.

На Вашу думку, чи приділяли досі в Гаазі достатньо уваги розвиткові відносин з Україною або ж роль Нідерландів могла б бути активнішою?

Приміром, у "Східному партнерстві" Нідерланди відігравали активну роль, як, до прикладу, і Швеція. Але, можливо, недостатньо активну. Завжди є можливість для покращення. Ми бачимо, як закордонні справи впливають на внутрішню політику. Ми вже згадували про МH-17... Це стало ударом у серце Нідерландів. І сталося це у воєнних діях, що точилися за межами Нідерландів. Або ж війна у Сирії та криза біженців, яка впливає на щоденне життя нідерландців та інших громадян країн Євросоюзу… Тому так, багато що можна зробити додатково. І якщо на референдумі підтримають Угоду, то такий результат лише цьому сприятиме.

У Нідерландах коміксами агітують за асоціацію Україна-ЄС (17.03.2016)

Пропустити розділ Більше за темою

Більше за темою