Hopp til innhold

God start for tidenes dyreste TV-serie

Første episode av tidenes dyreste norske TV-serie, «Okkupert», ble sett av godt over en halv million mennesker. Det er ny drama-rekord for TV 2.

Okkupert

STORSATSING: «Okkupert» er tidenes dyreste norske tv-serie med et budsjett på 90 millioner kroner.

Foto: TV 2

Christoffer Haug

FORNØYD: TV 2s dramasjef Christoffer Haug.

Foto: Espen Solli / TV 2

Rundt 633.000 nordmenn så første episode av TV 2s nye krimserie i går kveld. Det gjør «Okkupert» til helgens syvende mest sette program. Listen toppes av Nytt på nytt som hadde seertall på over én million mennesker på fredag.

Dette er TV 2s beste premieretall for en dramaserie noensinne.

– For en liten dramaavdeling er det en fornøyelse å føle at vi har alles øyne rettet mot oss, vi gleder oss til å vise resten av serien. For enda bedre blir det, sier Christopher Haug som er dramasjef i TV 2.

Fått kritikk

I serien stanser en miljøvennlig norsk regjering all olje- og gassproduksjon, noe som fører til at Russland, med støtte fra EU, okkuperer Norge. Plottet har fått kritikk fra flere eksperter for å være urealistisk.

– EU ville aldri samarbeidet med Russland om noe slikt, og som en konkurrent til Norge på olje og gass ville Russland hatt stor nytte av at Norge stoppet sin egen produksjon, sier professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

TV 2s kommunikasjonssjef, Jan-Petter Dahl, tror forhåndsomtalen trakk flere seere til programmet.

Jan-Petter Dahl

NORSK SATSING: Jan-Petter Dahl mener seertallene viser at nordmenn vil se norske serier.

Foto: TV 2

– Det er ingen tvil om at betydelig forhåndsomtale gjør at ekstra mange blir nysgjerrige på serien. Uten forhåndsomtalen er det ikke sikkert at så mange hadde sett på.

Mener folk vil ha norsk drama

Dahl mener seertallene til «Okkupert» og «Frikjent» på TV 2 samt NRKs suksess med «Kampen om tungtvannet» viser at folk vil se norskproduserte dramaserier.

– De siste årene har både NRK og TV 2 satset tungt på norsk drama og det kommer seerne til gode. Vi har også store nordiske serier som «Broen». Det viktigste for oss er å gi norske seere nordisk kvalitetsdrama, sier Dahl.

Anmelderne har så langt vært delt om serien. Både Dagbladet og VGs anmeldere ga serien terningkast tre, mens Aftenposten og NRK trillet en firer til TV2s storsatsing.

– Den lykkes et godt stykke på vei etter sine fem første episoder, men for at dette skal kunne bli en tenkt historietime som fester seg, og ikke bare «den serien som handlet om da Russland okkuperte Norge» så bør intensiteten opp og konfliktene tydeligere frem. Og så må stereotypiene få noen flere nye venner å leke med – på begge sider, skriver Filmpolitiets Sigurd Vik i sin anmeldelse.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober