Hopp til innhold

USA stasjonerer over 300 soldater i Norge

Regjeringen tillater nå omstridt stasjonering av 330 amerikanske soldater fra US Marines på norsk jord. Men vedtaket møter motstand, også internt i regjeringspartiene.

US Marines

United States marines beveger seg opp fra kysten etter en landgangsoperasjon under øvelse Cold Response i 2012.

Foto: SJOERD HILCKMANN, SJOERD HILCKMANN/ Nederlandske Forsvaret / Forsvaret

– Man må heller bidra til å roe ned den russiske bjørnen, mener Frps forsvarspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde.

I kveld ble Den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget orientert om at regjeringen har besluttet å tillate amerikanske soldater i Norge. De blir stasjonert ved Værnes i Nord-Trøndelag neste år.

Formelt sett har Norge og USA inngått en avtale om rotasjonsbasert øving og trening på norsk jord. Helt siden Norge gikk inn i NATO har politikken vært at ingen fremmede styrker kan være stasjonert fast på norsk jord i fredstid.

På befaring i Norge

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener dette ikke er brudd på basepolitikken.

Søreide svarer direkte i Dagsrevyen kl. 19.00.

Tidligere i år var amerikanerne på befaring i Norge for å se på hva som er mulig på militær side. Etter det NRK kjenner til sendte USA en formell henvendelse dagen før den amerikanske forsvarsminister Ashton Carter besøkte Norge.

Sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide reiste han da til Bodø for å se Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). Under besøket kom Carter med rosende ord:

– Vi har ingen sterkere venn eller alliert enn Norge, sa han.

De to forsvarsministrene skal også ha diskutert forespørselen om å ha amerikanske soldater mer permanent i Norge under besøket. Carter var den første forsvarsminsteren fra USA som besøkte Norge på elleve år.

Henvendelsen fra amerikanerne kommer samtidig med at klimaet mellom de to stormaktene USA og Russland har blitt kjøligere.

Forsvarsminister Ashton Carter (USA) og Ine Eriksen Søreide i Bodø

Den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter besøkte Bodø i september. Der møtte han forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Foto: Kari Skeie / NRK

Tidligere forsvarstopp: – Uheldige signaler

Jacob Børresen, pensjonert flaggkommandør, er kritisk til vedtaket.

– I sum sender dette uheldige signaler østover, sier han til NRK.

Børresen har en lang militær karriere bak seg i Sjøforsvaret. Han har også blant annet vært militær sekretær for forsvarsministeren.

– Det vi risikerer er at nordområdene igjen blir et konfrontasjonsområde. Dersom Moskva mener at dette er en glidning i retning av større vekt på avskrekking, mindre vekt på å berolige – så er det per definisjon det, sier Børresen.

Det har tidligere vært spekulasjoner om stasjonering av amerikanske soldater i Norge. Tidligere i oktober skrev Søreide i en epost til Adresseavisa at dette er et amerikansk utspill og at de pågår en dialog på militært nivå om økt trening i Norge.

– Dette arbeidet pågår, men initiativet er ennå ikke politisk behandlet, uttalte hun.

– Må være litt forsiktig

På Stortinget skaper denne beslutningen splid. Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann er skeptisk til hva hans egen regjering har bestemt og frykter at det kan provosere russerne.

– Jeg mener man må være litt forsiktig med det man gjør og sier selv om jeg ikke kan påstå at Russland blir en temmet bjørn for det, sier Christian Tybring-Gjedde.

– Vi må sette våre nasjonale interesser først, og jeg er usikker på om USA og Norge har sammenfallende interesser her, sier han.

Også SV og Senterpartiet har uttrykt at de er imot å ha amerikanske soldater mer permanent på norsk jord. Det som nå er besluttet er i første omgang en prøveordning.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger